Kalau lalu kat Limbongan, jgn lupa singgah ye.. harga keria ni 50 sen sebiji.. tak rasa mahal pun sebab berbaloi dengan rasanya yang sedap menjilat jari.. Kalau nak tengok proses pembikinan keria ni, boleh g webpage EatingAsia ni..
OK.. Jom kita cuba buat kuih keria (keria biasa tau, bukan keria limbongan yg mcm gambo kat atas tu ye).. rujukan resepi ni dari blog kakinkl.com.. tq
Bahan-bahan
250 gm keledek
1 sudu besar tepung ubi
80 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam
Untuk Menyalut Keria
80 gm gula pasir
3 sudu besar air
Cara Menyediakannya
1. Rebus keledek keledek hingga empuk dan lenyek ketika masih panas.
2. Masukkan garam, tepung ubi dan tepung gandum, uli hingga bergaul sempurna dan tidak lekat di tangan. Bulatkan dan bentukkan lubang bulat di tengah
3. Setelah siap, goreng terendam dalam minyak yang sederhana panasnya hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya. Biarkan sejuk.
4. Untuk menyalut keria, masukkan gula dan air dalam kuali dan masak hingga gula pekat
5. Masukkan keria gaul rata sehingga adunan gula tadi jadi bertali. Segera tutupkan api
6. Terus kacau hingga gula kering dan menyaluti keseluruhan bahagian kuih.
Ni la keria yang dah siap untuk dimakan... bak kata Aliff..'Dappp'
No comments:
Post a Comment