Masa duk kat KL dulu,
selalu makan Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah Kasturi. Gerai nasi kukus ni kat
depan stesen Petronas Taman Cempaka, Ampang.. Tak pernah terpikir nak masak
sendiri sebab macam leceh sikit.. tu yg beli
tapau je on the way balik dari
ofis.. hehe.
Satu lagi tempat nasi kukus yang boleh tahan sedap kat Medan MARA, KL.. yg tu Nasi Kukus Ayam Dara... mana diorg tau ayam tu dara lagi... ntahle.. hehe.
|
Tp bila duk Melaka,
teringin plak nak makan nasi kukus mcm kat Ampang tu, so, saya cuba buat
sendiri.. Setelah menggoogle internet
ni, dapatlah beberapa resepi yang kemudiannya diolah ikut citarasa kami sekeluarga..
‘Dapppp’.. Kata Aliff
sumber
: http://hanieliza.blogspot.com & http://linapg.blogspot.com
(tq...)
NASI KUKUS
Bahan
2 cawan beras panjang AAA
2 cawan air
Cara
1. Basuh beras dan rendamkan beberapa jam
2. Masukkan beras dan air dalam loyang dan kukus sehingga naik wap dan nasi masak. (lebih kurang 30 minit)
AYAM GORENG BEREMPAH
Bahan Perap
6 ketul ayam (perasakan dgn garam kunyit)
1 sk serbuk ketumbar
1 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk jintan putih
1 sb serbuk kari daging
1 sb serbuk cili
Bahan kisar:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
6 cm halia
Cara
1. Gaulkan ayam dengan semua bahan perap kecuali minyak.
Bahan Perap
6 ketul ayam (perasakan dgn garam kunyit)
1 sk serbuk ketumbar
1 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk jintan putih
1 sb serbuk kari daging
1 sb serbuk cili
Bahan kisar:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
6 cm halia
Cara
1. Gaulkan ayam dengan semua bahan perap kecuali minyak.
2. Kemudian masukkan bahan kisar.Gaul
sebati. Perap ayam lagi lama lagi sedap.
3. Goreng dengan api sederhana.
SAMBAL BELACAN
Bahan
5 tangkai cili merah
5 tangkai ciliapi
1 biji tomato buah
3 cm belacan
garam, gula
2 biji limau nipis (ambil jusnya)
Cara
1. Masukkan semua bahan kecuali jus limau dalam blender dan mesin kasar.
2. Tuangkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan jus asam limau.
3. Rasakan masam dan masinnya.
GULAI KAWAH DAGING
Bahan
500gm daging lembu (potong nipis kecil,basuh & toskan)… (pakai kiub daging pon boleh)
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang (saya pakai gula MELAKA..almaklumla, byk gula melaka J)
2 keping asam keping
garam, gula
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering… (saya pakai 3 s/b cili kisar yg dah ready made)
3 s/b rempah kari daging
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisik, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendidih. kacau sekali sekala.
6. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.
Bahan
5 tangkai cili merah
5 tangkai ciliapi
1 biji tomato buah
3 cm belacan
garam, gula
2 biji limau nipis (ambil jusnya)
Cara
1. Masukkan semua bahan kecuali jus limau dalam blender dan mesin kasar.
2. Tuangkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan jus asam limau.
3. Rasakan masam dan masinnya.
GULAI KAWAH DAGING
Bahan
500gm daging lembu (potong nipis kecil,basuh & toskan)… (pakai kiub daging pon boleh)
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang (saya pakai gula MELAKA..almaklumla, byk gula melaka J)
2 keping asam keping
garam, gula
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering… (saya pakai 3 s/b cili kisar yg dah ready made)
3 s/b rempah kari daging
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisik, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendidih. kacau sekali sekala.
6. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.
Dah siap
semua, bolehlah dihidangkan dengan potongan timun atau salad.. Dappp..
No comments:
Post a Comment