Dah lama plan nak masak bingka labu ni.. resepi asal dapat dari http://yatiememories.blogspot.com..tq.. tapi aku masak guna pemanggang ajaib je.. sambil masak lauk tengah hari tadi, sempatla membuat bingka labu ni.. sementara Aliff masih tido..
Masak guna pemanggang ajaib |
Bahan-bahan
2 biji telur
2 cawan santan (aku guna santan sawit macam biasa..)
1/2
cawan susu cair
1/2
cawan susu pekat
1/2
cawan gula pasir
1/2
sudu kecil garam
1
sudu kecil esen vanilla
2
sudu besar butter/minyak sapi (takde plak kat rumah.. so guna margerin je..)
2
cawan tepung gandum
2 cawan labu direbus dan dilecek
Sedikit bijan
2 cawan labu direbus dan dilecek
Sedikit bijan
Cara-caranya
1. Campur semua bahan kecuali labu lenyek dalam blender dan blend sampai sebati.
2. Tapiskan ke dalam labu lenyek. Kacau sekata.
3. Dah sebati, tuang dalam pemanggang ajaib yang dah disapu margerin. Taburkan bijan atas tu.
4. Tutup dan masak dengan api kecil
selama lebih kurang 20 minit. Boleh terbalikkan pemanggang ajaib tu kalau takut yg atas tak masak sekata.
5. Cucuk dengan lidi untuk tengok dah masak ke belum.
6. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
Inila hasilnya.. ''Dappp'', kata Aliff.. |
No comments:
Post a Comment