Bahan2:
-500g kentang (rebus dan hancurkan)
-rempah sup bunjut (digoreng dan ditumbuk halus)
-1/2 cawan bawang goreng
-2 tangkai daun sup (dipotong)
-2 tangkai daun bawang (dipotong)
-1 sudu teh lada sulah
-1 sudu makan tepung jagung
-garam secukup rasa
-2 biji telur
-minyak untuk menggoreng
Cara2:
1. Gaulkan semua bahan kecuali telur. Boleh rasa, nak tambah garam/ lada sulah.
2. Bentukkan adunan menjadi bulat dan leper.
3. Celupkan dalam telur yang dipukul.
4. Gorengkan dalam minyak dengan api sederhana. Angkat dan toskan.
*Siapa yang suka bergedil daging atau ayam, bolehlah tambahkan daging/ayam cincang dalam adunan tu ye..mesti lebih sedap..
Bergedil kentang saja pun sebenarnya dah cukup menyelerakan.. Kalau makan memang tak cukup kalau sebiji je.. nak makan ngan nasi boleh, nak makan camtu je pun boleh.. mulut masing2 kan.. huhu.
Aku guna rempah dalam sup bunjut ni.. Nak bagi begedil ni rasa rempah.. Goreng ngan bunjut tu sekali, lepas tu, bukak dan tumbuk rempah ratus tu sampai halus ye.
No comments:
Post a Comment