Petang2 camni teringin pulak nak makan kek.. bukak peti sejuk, nampak epal hijau.. ada banyak lg.. tgh hari tadi dah buat air epal.. apa kata kita buat kek pulak.. belum pernah rasanya buat kek epal hijau ni..
Bahan2 :
- 3 biji epal hijau
- 1 cawan minyak
- 1 cawan gula
- 3 biji telur
- 2 cawan tepung naik sendiri (diayak)
- sedikit parutan kulit limau
Caranya :
1. Cuci buah epal, potong dadu bersama kulitnya sekali (2 biji epal diblender bersama minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus. 1 biji lg potong dadu je).
2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan tepung sedikit2 sambil
dikacau sebati. Masukkan epal yg dipotong dadu dan hirisan kulit limau.
3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.*
4. Bakar pd suhu 170'c selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.*
1. Cuci buah epal, potong dadu bersama kulitnya sekali (2 biji epal diblender bersama minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus. 1 biji lg potong dadu je).
2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan tepung sedikit2 sambil
dikacau sebati. Masukkan epal yg dipotong dadu dan hirisan kulit limau.
3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.*
4. Bakar pd suhu 170'c selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.*
*(aku guna
pemanggang ajaib je.. mudah & cepat..dlm 20-30 minit dah masak, guna api
kecik)
ni la kek yg dah masak.. |
Aliff tukang rasa kuih eksperimen ibu dia.. :) |
No comments:
Post a Comment