"Everything Happens for A Reason-Allah Knows The Best."

Wednesday 19 February 2014

Resepi Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah Aliff


Masa duk kat KL dulu, selalu makan Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah Kasturi. Gerai nasi kukus ni kat depan stesen Petronas Taman Cempaka, Ampang.. Tak pernah terpikir nak masak sendiri sebab macam leceh sikit.. tu yg beli tapau je on the way balik dari ofis.. hehe.

Satu lagi tempat nasi kukus yang boleh tahan sedap kat Medan MARA, KL.. yg tu Nasi Kukus Ayam Dara... mana diorg tau ayam tu dara lagi... ntahle.. hehe.
nasi kukus

ni nasi kukus ayam dara Medan MARA...

Tp bila duk Melaka, teringin plak nak makan nasi kukus mcm kat Ampang tu, so, saya cuba buat sendiri.. Setelah menggoogle internet ni, dapatlah beberapa resepi yang kemudiannya diolah ikut citarasa kami sekeluarga.. ‘Dapppp’.. Kata Aliff

sumber : http://hanieliza.blogspot.com & http://linapg.blogspot.com (tq...)

NASI KUKUS
 
Bahan
2 cawan beras panjang AAA
2 cawan air

 
Cara
1. Basuh beras dan rendamkan beberapa jam
2. Masukkan beras dan air dalam loyang dan kukus sehingga naik wap dan nasi masak. (lebih kurang 30 minit)

AYAM GORENG BEREMPAH

Bahan Perap
6 ketul ayam (perasakan dgn garam kunyit)
1 sk serbuk ketumbar
1 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk jintan putih
1 sb serbuk kari daging
1 sb serbuk cili

Bahan kisar:
4 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih
3 batang serai
6 cm halia

Cara

1. Gaulkan ayam dengan semua bahan perap kecuali minyak.
2.  Kemudian masukkan bahan kisar.Gaul sebati. Perap ayam lagi lama lagi sedap.
3.  Goreng dengan api sederhana.

SAMBAL BELACAN
 
Bahan
5 tangkai cili merah
5 tangkai ciliapi
1 biji tomato buah
3 cm belacan
garam, gula
2 biji limau nipis (ambil jusnya)

 
Cara
1. Masukkan semua bahan kecuali jus limau dalam blender dan mesin kasar.
2. Tuangkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan jus asam limau.
3. Rasakan masam dan masinnya.



GULAI KAWAH DAGING
 

Bahan
500gm daging lembu (potong nipis kecil,basuh & toskan)… (pakai kiub daging pon boleh)
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang (saya pakai gula MELAKA..almaklumla, byk gula melaka J)
2 keping asam keping
garam, gula

 

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering… (saya pakai 3 s/b cili kisar yg dah ready made)
3 s/b rempah kari daging
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas

 

Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

 

Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisik, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendidih. kacau sekali sekala.
6. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.

Dah siap semua, bolehlah dihidangkan dengan potongan timun atau salad.. Dappp..

No comments:

Post a Comment