"Everything Happens for A Reason-Allah Knows The Best."

Sunday, 9 November 2014

Temujanji Kedua Di Klinik O&G

Isnin minggu lepas, tarikh temujanji kat klinik pakar O&G hospital melaka, kandungan dah 34 minggu. Kali pertama pegi 3 minggu lepas.. boleh baca sini. kali ni Dr nak tengok sama ada uri dah 'naik' ke belum...

Temujanji pukul 9 pagi, so kenala sampai awal.. pukul 8.30 dah sampai, tak lama lepas tu, dah dipanggil untuk check yang macam biasa tu.. berat badan, kencing ngan tekanan darah.. dan macam biasa gak, bacaan tekanan darah aku ni tinggi sikit.. misi suruh duduk rehat jap, lepas stengah jam ambik bacaan balik.. so, duduklah kejap.. bila misi ambik sekali lg, bacaan tu turun sikit.. tp masih kat borderline..

Dalam pukul 10 lebih, misi panggil untuk scan perut.. Alhamdulillah, Dr kata uri dah ok. Dah 'naik'.. lega sangat bila dengar. Tapi bila Dr semak buku pink aku tu, ngan bacaan tekanan darah yg agak tinggi tu, timbul plak kes lain.. huhu. Dr kata aku ni ada risiko kena darah tinggi.. Dr tu pon soal siasat macam2.. ada sejarah famili ke?.. mengandung anak pertama dulu bacaan tinggi gak ke?.. ada makan ubat darah tinggi ke?.. Dulu bersalin normal ke?.. ikut due date ke?.. takde Dr sebelum ni yg kata awak ni ada darah tinggi ke? bla bla bla..

Aku pon ceritala kat Dr tu.. Masa mengandung Aliff dulu, tekanan darah ok je sampaila dah nak dekat bersalin, dlm minggu 34 ke atas camtu, bacaan tinggi sikit tp Dr masa tu kata takde ape.. normal je, nnti lepas bersalin dia turun balik.. Ubat darah tinggi memang tak makan sebab Dr masa tu pon takde bagi.. bersalin pon normal n awal sehari je dari due date.. famili history, memang dua2 parents ada darah tinggi.. (pernah cerita pasal darah tinggi ni kat sini)

Dr tu kata kalau tekanan darah masih tinggi lagi sampai nak bersalin nanti, aku kena bersalin awal.. 38 minggu dah kena bersalin.. maksudnya tu bersalin paksa la tu.. mungkin kena induce.. huhu.. takutnya.. So, 2 minggu lagi kena datang O&G balik tengok perkembangan baby.. Sebab ada kes, orang yang hamil dan ada darah tinggi, baby nya tak membesar dengan normal, maksudnya baby kecik dari sepatutnya.. Dr tu kata lagi, tekanan darah tinggi ni boleh membahayakan ibu dan anak dlm kandungan.. So, biasanya tak tunggu sampai 40 minggu sebab taknak risikokan ibu dan baby. OK.. aku redha.. Yang penting semua selamat.

Cuma harap2 tekanan darah aku ni jadi normal je la.. so, nnti takdela kena induce.. huhu.. boleh  ke camtu.. kalau boleh nak bersalin normal, ada org kata sakit kena induce lebih sakit dari sakit bersalin biasa.. dan kalau ubat induce tu tak berkesan, kena operate.. ok. Aku kena bersedia dengan sebarang kemungkinan.. pastu Dr tu suruh buat ujian darah untuk 'liver function'.. yang ni aku lupa plak untuk apa.. sebab masa tu dlm kepala dah pikir macam2 bila Dr kata kena bersalin awal tu.. huhu.

OK.. Dr, jumpa lagi 2 minggu lagi.. apa pulak Dr nak kata masa tu.. harap2 yang baik2 je.. :)

>Dah update cerita pasal temujanji ke-3 di O&G.. klik sini

2 comments:

  1. hope everything will be okay... dan selamat melahirkan anak buah janna tu..hihihii

    ReplyDelete