Minggu lepas ada beli 2 biji sengkuang.. rasa nak makan sengkuang pulak.. dulu masa kerja kat Maju Junction Mall (MJ), selalu beli sengkuang potong kat kedai buah food court MJ tu.. Member2 kat ofis pon macam pelik je tengok aku makan sbb sengkuang ni tawar je.. mcam tak ada rasa..
Bila duk melaka ni, tak jumpa plak orang jual mcm tu, tu yg beli je buah, pastu potong2 utk makan sendiri.. Kalau makan dgn kuah rojak memang sedap.
Bila duk melaka ni, tak jumpa plak orang jual mcm tu, tu yg beli je buah, pastu potong2 utk makan sendiri.. Kalau makan dgn kuah rojak memang sedap.
foto dari google.. tq |
Cerita pasal sengkuang ni, buah ni dari jenis ubi, pokoknya memanjat atau menjalar, kulitnya coklat kekuningan dan isinya putih atau kekuningan sedikit. Kalau ubi yang muda, rasanya lebih manis dari yang tua.. Kandungan ubinya terdiri dari 80-90% air, 10-17% karbohidrat, 1-2.5% protein, 0.2% lemak, 0.5-1% serabut, vitamin C, kalsium dan zat besi.
Biasanya dimakan mentah sebagai ulam, salad, campuran rojak, inti popia, dibuat sup, dan lain2... sedapnya popia basah... nyum nyum.. sengkuang ni juga salah satu sayur campuran dalam pecal (ala.. salad orang jawa tu.. sedap)
Khasiatnya pon tak kurang hebatnya.. antaranya untuk meredakan demam, mengubati selsema dan batuk, melawaskan buang air kecil, menghaluskan dan memutihkan kulit, mengatasi masalah gout dan lain-lain. Sesuai juga untuk orang yang nak kawal pemakanan.. yg nak diet kot..
No comments:
Post a Comment