"Everything Happens for A Reason-Allah Knows The Best."

Sunday, 13 April 2014

Ros Jepun Yang Comel

ros jepun
(nama saintifiknya: portulaca grandiflora)
Dah lama plan nak ambik gambar bunga ros Jepun ini ni.. kalau hari keje, mmg tak dapatla sbb dia kembang pukul 10-11 pg je, lepas tu kuncup balik.. Pokok ni beli dengan kakak cleaner kat ofis.. cantik sbb dlm satu pasu tu, akak tu dah siap2 campur mcm2 kaler bunga ni.. dan aku dah biakkan dalam pasu yang panjang (beli kat Daiso RM5 je pasu tu).. nanti nak beli pasu lg.. penuhkan kat tepi rumah sewa (tanam bunga ngalahkan tuan rumah gamaknye..hehe)..

Ros Jepun tergolong dalam keluarga Portulacaceae dan berasal dari negara-negara di Amerika Selatan seperti Argentina, Brazil dan Uruguay. Selain dipanggil ros Jepun, bunga ini juga dikenali sebagai bunga lidah cicak, bunga kembang petang, bunga pukul sepuluh dan bunga gelang di Malaysia. Kalau kat tempat lain pulak, bunga ni dipanggil moss rose, time flower dan ten-o'clock flower.
ros jepun
Ni tunggu kul 10 pagi, hari cuti baru dapat ambik gambar..

Ros Jepun boleh didapati dalam pelbagai warna iaitu merah jambu, merah terang, putih kuning, ungu dan oren. Ada juga yang mempunyai dua warna pada satu bunga iaitu merah jambu dan putih.

Pokok bunga ini senang membiak melalui akarnya yang menjalar dan boleh juga dibiakkan melalui keratan batang. Cucuk jer ke tanah, pasti hidup! Boleh juga dibiakkan melalui biji benih. Ros Jepun suka kepada cahaya matahari yang banyak. Pokoknya akan mengeluarkan bunga yang banyak sekiranya mendapat cahaya yang mencukupi.
ros jepun
putih pon comel...

Khasiat perubatan: daunnya boleh digunakan bagi merawat luka-luka kecil. Caranya: hancurkan daunnya dan tampalkan pada luka tu. Beres! Buatlah beberapa kali hingga sembuh.

>>Cerita ros jepun kuning

No comments:

Post a Comment